Mijn burn-out ervaringen: over perfectionisme, verlies, angsten en herstel

Als burn-out coach begeleid ik mensen bij bewustwording en persoonlijke groei. Ik maak hierbij gebruik van mijn eigen burn-out ervaringen. Ik weet namelijk zelf hoe het voelt. Als ervaringsdeskundige deel ik graag mijn persoonlijke verhaal. Voor velen is dit herkenbaar. Ik hoop dat ik je hiermee tot steun kan zijn. Maar ook dat ik je kan inspireren en helpen bij het herstel van jouw burn-out. Het is een verhaal over verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, verlies, angsten, mezelf hervinden en een nieuwe balans.

 

Mijn burn-out ervaringen

In 2009 kreeg ik mijn eerste burn-out. Van de een op de andere dag kon ik niets meer. Mijn lichaam had natuurlijk al veel langer signalen afgegeven dat het niet goed ging. Maar ik was ook heel goed in het negeren van deze signalen. Ik was letterlijk opgebrand. Ik dacht dat ik iets aan mijn hart kreeg, maar het bleek dat ik aan het hyperventileren was.

Ik had een gezin met drie opgroeiende kinderen, een partner, mijn werk en het huishouden. Niks geks zul je denken. Maar als je al deze dingen perfect wilt doen, is dat niet lang vol te houden. Ineens zat ik dus thuis. Ik had last van extreme vermoeidheid, sliep slecht en was snel emotioneel.

Ik wilde alles zo goed mogelijk doen. Geen fouten maken op mijn werk en er altijd zijn voor mijn kinderen. Ik was heel erg bang om dingen verkeerd te doen en om afgewezen te worden. Had last van faalangst en deed altijd extra mijn best. Ik vond dat ik zoveel mogelijk thuis moest zijn voor mijn opgroeiende pubers. Maar ik wilde ook goed presteren op mijn werk. Daarnaast was ik mantelzorger voor mijn moeder. Het lukte me niet meer om al deze dingen te combineren.

Bij de bedrijfsarts kreeg ik niet de hulp die ik nodig had. Ik ging te snel weer aan het werk. In die periode overleed een goede vriend van ons plotseling. Hij was van onze leeftijd en onze kinderen speelden veel samen. Toen was ik weer terug bij af en ben ik weer de ziektewet ingegaan. Ik wist echt niet meer wat ik moest doen en heb uiteindelijk ontslag genomen. Achteraf was dat misschien niet de meest slimme optie. Ik had op deze manier geen recht op een uitkering. Maar het heeft wel bijgedragen aan mijn burn-out herstel.

Na een jaar voelde ik me weer goed genoeg om te gaan solliciteren. Ik ben gaan werken in de wijkverpleging. Dit was voor mij leuk en uitdagend werk. Maar in de zorg is er altijd een personeelstekort. Ook is de werkdruk hoog. En mijn perfectionisme deed me weer de das om. Een paar jaar later kreeg ik mijn tweede burn-out.

Herstel van mijn burn-out

Mijn tweede burn-out was gelukkig minder heftig dan de eerste. Het lukte me ook om sneller te herstellen. Ik ben veel boeken gaan lezen over persoonlijke ontwikkeling. En ik kreeg hulp van een loopbaancoach. Deze loopbaancoach heeft me echt enorm goed geholpen. Zij maakte gebruik van de Voice Dialogue methode. Hierdoor ben ik me bewuster geworden van mijn verschillende ‘ikken’. De ‘ikken’ die me heel ver hebben gebracht, maar ook de ‘ikken’ die mij beperken.

Toen ik 6 jaar oud was moest ik voor de klas iets zeggen. Ik durfde dat niet en moest weer op mijn plek gaan zitten. De leraar zei: “Door jou kan het nu allemaal niet doorgaan.” Iedereen keek naar mij en ik zakte door de grond van schaamte. Ik was nog zo jong. Dit soort gebeurtenissen kunnen je leven bepalen. Het kan een reden zijn waarom je altijd vindt dat je je best moet doen.

Door bewustwording en zelfinzicht heb ik mezelf beter leren kennen. Ik ben gaan begrijpen waarom ik bepaalde dingen doe en waar dit vandaan komt. Ik ben helemaal hersteld, maar je moet er altijd aan blijven werken. Je kunt na een burn-out niet zomaar je oude leven weer oppakken. Als je terugvalt in je oude patronen dan gaat het al snel weer mis. Je zult echt andere keuzes moeten maken. Dit kan zijn op het gebied van werk, vrienden of familie. Prioriteiten stellen is heel erg belangrijk. Je energiebalans moet goed zijn. Je kunt niet alleen maar dingen doen die energie kosten.

Burn-out coach

Als burn-out coach wil ik nu mijn eigen burn-out ervaringen inzetten om anderen te helpen. Ik heb inmiddels veel kennis opgedaan. Door boeken te lezen, maar ook door verschillende opleidingen te volgen. Ik wil je graag helpen bij het herstel van jouw burn-out. Neem contact met mij op, dan kijken we of ik iets voor jou kan betekenen. Ik hoor graag jouw verhaal.

Je las een blogartikel van devierlindencoaching. De website van Dorien Bastiaans, Coachpraktijk De Vier Linden. Leuk dat je op mijn website bent!