In deze korte casus lees je wat de toegevoegde waarde is van Wandelcoaching. Veel mensen hebben moeite met loslaten. In de natuur is loslaten echter een natuurlijk proces. De herfst is in de natuur een periode van transformatie; loslaten wat niet meer nodig is en veranderen wat niet meer voldoet. Net als in de natuur de bomen hun bladeren laten vallen, kun jij loslaten wat je niet meer dient of wat je tegenhoudt. Denk hierbij aan het loslaten van gewoontes, gedachten, overtuigingen, letterlijke spanning in je lichaam, materiele zaken of misschien zelfs bepaalde relaties of je houding ten opzichte van deze relaties. De natuur kan je helpen bij het loslaten van belemmerende overtuigingen en het doorbreken van patronen. Deze casus gaat over één van mijn cliënten die dit ervaren heeft. Uiteraard gebruik ik vanwege privacy hier een andere naam.
Uit het intakegesprek wordt duidelijk dat Marianne de laatste tijd veel stress ervaart en ze zowel in haar privéleven als op haar werk vastloopt. Ze is alleenstaand. Ze vindt dat ze alles alleen moet kunnen en vraagt nooit om hulp. Ze werkt daardoor regelmatig lang over om alles af te krijgen. Als ze s ’avonds thuiskomt is ze moe en heeft ze geen energie meer om leuke dingen te doen. Sociale contacten zijn op een laag pitje komen te staan en ze trekt zich steeds vaker terug in huis. De klussen in huis doet ze alleen, ze durft daarvoor geen hulp te vragen. Ze is bang dat mensen haar lastig vinden. Ze ziet in dat als ze op dezelfde manier doorgaat er niks in haar situatie verandert. Ze wil graag weer energie hebben voor haar hobby ’s en sociale contacten. Meer vrije tijd voor de dingen die ze naast haar werk ook belangrijk vindt en weer kunnen genieten van het leven.
We besluiten om de eerstvolgende sessie naar buiten te gaan. Het is herfst; de bladeren kleuren prachtig rood, oranje, en geel. Op het afgesproken tijdstip regent het. Maar ondanks de regen besluiten we toch te gaan. We geven ons letterlijk over aan de regen. De regen spoelt als het ware de stress letterlijk van je af. “Beschouw de regen maar als een weldadige regendouche”, zeg ik! We lachen erom en het voelt heerlijk. Marianne vraagt zich tijdens het wandelen af waar het vandaan komt dat ze vindt dat ze altijd alles alleen moet kunnen en denkt dat ze lastig is als ze om hulp vraagt. De meeste mensen ervaren dat de paden waarop ze lopen precies hun levensloop reflecteren. Ik stel voor om een levensloopwandeling te gaan doen. Ik leg in het kort uit wat de bedoeling is.
We gaan lopen tot het moment dat ze zich de eerste ervaring kan herinneren in haar jeugd dat ze zich zo alleen voelde. We komen aan bij een prachtige laan met oude beuken. Daar staat ze stil. Een grote dikke beuk staat symbool voor die periode in haar leven waar ze zich zo alleen heeft gevoeld. Ze was nog heel jong toen haar ouders gingen scheiden. We praten over deze periode en wat ze destijds is gaan doen om hier mee om te kunnen gaan. Marianne is zichtbaar geëmotioneerd. Ze komt tot het inzicht dat ze destijds gestopt is met hulp vragen aan anderen. Onbewust heeft ze toen het besluit genomen om de dingen alleen te doen. En dat doet ze nog steeds. Zowel in haar privéleven als in haar werk. Ze heeft lange tijd geprobeerd alle ballen in de lucht te houden, tot er een moment kwam dat haar lichaam aangaf dat het welletjes is geweest en zij met een burn-out thuis kwam te zitten.
De grond ligt bezaait met herfstbladeren. Ik vraag Marianne wat deze bladeren voor haar symboliseren. ” Ik mag loslaten dat ik altijd alles alleen moet doen, net als deze beuk zijn bladeren loslaat”. Deze ervaring heeft diepe indruk gemaakt op Marianne. Ze komt hierdoor tot het inzicht waarom ze in bepaalde situaties doet zoals ze doet en hoe het komt dat ze zich dan zo alleen voelt. Ze ziet nu in dat ze hulp mag vragen en heeft al ervaren dat anderen haar graag helpen. Zo komt er verandering in kleine stappen. Dit inzicht en de stappen die Marianne nu zet is een grote verandering voor haar. Als je wandelt ben je steeds op een andere plek. De plek waar je bent als je een belangrijk inzicht opdoet of een belangrijke beslissing neemt blijft je vaak bij en verankert daardoor dieper in je brein. Zo heeft de boom betekenis gekregen en heeft wandelcoaching haar een ankerpunt geboden.
Wat hou jij vast wat je niet meer nodig hebt? Welke overtuigingen, gedachten, gewoonten, gedrag dienen je eigenlijk niet en staan je persoonlijke ontwikkeling vooral in de weg? Wil je verandering en gaan loslaten wat niet meer werkt ? Bel me dan gerust op: 06-18 21 63 16 of kijk op mijn website www.devierlindencoaching.nl
Je las een blogartikel van devierlindencoaching. De website van Dorien Bastiaans van Coachpraktijk De Vier Linden. Leuk dat je op mijn website bent!