Wat is een burn-out?
Ineens kan je van de één op de andere dag niks meer. Je voelt je uitgeput en zit als een zombie op de bank. Je snapt er niks van. Jij was toch degene die altijd alles perfect geregeld had, 10 dingen tegelijk kon en nooit fouten maakte?
De laatste tijd gaat alles al moeilijker. Je hebt het gevoel de controle totaal kwijt te zijn. Daar zit je dan, burn-out...en wat nu? Misschien heb je gevoelens van schaamte. Je denkt misschien dat je de enige bent die dit overkomt.
De werkelijkheid is dat Jaarlijks 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten en symptomen ervaart. Dat is 1 op de 6 werknemers! Je bent dus niet de enige.
Hoewel je het jezelf op dit moment waarschijnlijk niet goed kan voorstellen, kan je er gelukkig wel van herstellen.
Drie kenmerken van burn-out
De term burn-out betekent letterlijk “opgebrand zijn”. Je hebt totaal geen energie en motivatie meer voor je dagelijkse bezigheden en er is sprake van de volgende 3 kenmerken.
1. Er sprake is van chronische overspannenheid.
2. De klachten zijn meer dan zes maanden geleden begonnen.
3. Gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond.
Veelvoorkomende burn-out symptomen
- Lichamelijke vermoeidheid
- Geestelijke vermoeidheid
- Piekeren
- Slaapproblemen
- Hartkloppingen
- Hyperventilatie
- Veranderde eetlust
- Prikkelbaarheid
- Lichamelijke klachten, zoals bijv. hoofdpijn, nek en schouderpijn, oorsuizen, darmproblemen.
- Veranderde emotionele reacties
- Uitstellen en afstellen van allerlei taken
- Concentratieverlies
- Vermijden van sociaal contact
- Distantie: weerstand tegen het werk
- Onzekerheid over eigen prestaties
- Het gevoel de controle over het dagelijkse leven kwijt te zijn
Hoe herstel je van een burn-out?
Van een burn-out kun je niet herstellen door alléén rust te nemen. Bij burn-out ervaar je zowel fysieke als mentale klachten. De klachten kunnen elkaar bovendien versterken.
Zo kan stress er bijvoorbeeld voor zorgen dat je moeilijk in slaap komt. Door gebrek aan slaap kan je minder hebben, waardoor de stress weer toeneemt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waarbij bepaalde patronen zichzelf in stand houden.
Bij herstel van je energie en je fysieke conditie is het van belang om dit soort patronen actief te doorbreken. Bij burn-out coaching is het daarom belangrijk voor jouw herstel dat meer rust nemen afgewisseld wordt met activiteiten die deze patronen doorbreken.
Burn-out komt vaker voor bij mensen die het moeilijk vinden om steun te vragen. Je bent niet gewend om hulp te vragen en wil anderen niet tot last zijn. Maar je bevindt je nu in een positie waarbij steun van anderen jouw herstelproces op meerdere wijzen kan bevorderen. Niemand kan alles alleen doen!
Bij burn-out zijn het herstel van energie en lichamelijke conditie én steun verzamelen in je eigen netwerk vaste onderdelen in een coachtraject. Soms kan dit voldoende zijn om zo tot herstel te komen en je werk weer te hervatten.
Terugval van burn-out voorkomen
Regelmatig komen er tijdens de sessies achterliggende problemen naar voren. Zo kan het zijn dat je je angstig voelt door jouw burn-out ervaring, of dat je wantrouwig bent geworden naar anderen. Misschien heb je het idee dat je niet meer terug wil keren naar je oude baan.
Ook kan het zijn dat je wordt geconfronteerd met existentiële levensvragen zoals: “ wie ben ik? of “hoe wil ik mijn leven verder inrichten?”
Of wanneer je niet goed weet hoe je voor jezelf op moet komen, geen nee kan zeggen. Als je altijd voor anderen aan het zorgen bent en jezelf wegcijfert.
Kortom er zijn veel uiteenlopende problemen en vragen die achter burn-out schuil kunnen gaan. Om terugval van burn-out te voorkomen is het verstandig om met deze vraagstukken aan de slag te gaan.
Coach sessies op maat
Ben jij burn-out of wil je voorkomen dat je burn-out raakt? Schroom dan niet en neem contact met mij op. Samen gaan we dan kijken hoe jij kan herstellen en wat bij jou het beste past.