Grenzen aangeven, hoe doe je dat eigenlijk?

Grenzen aangeven. Veel mensen vinden dit erg lastig, terwijl het juist zo belangrijk is. In dit artikel vind je enkele tips om te leren nee zeggen.

Grenzen aangeven, hoe doe je dat?

Grenzen aangeven en voor jezelf kiezen. Veel mensen vinden dit erg lastig, terwijl het juist zo belangrijk is. Door duidelijk je grenzen aan te geven, zul je jezelf niet overvragen of overbelasten. Je houdt tijd over voor dingen die voor jou en je gezondheid belangrijk zijn. En toch hebben veel mensen moeite met ‘nee’ zeggen. In dit artikel vertel ik je hoe je kunt leren om je grenzen aan te geven, wat je daarvoor nodig hebt en wat de gevolgen zijn als je dit niet doet.

Zeg 'Ja' tegen jezelf! 

Veel mensen vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, omdat ze bang zijn om afgewezen te worden. Maar wanneer je je eigen grenzen niet aangeeft, wijs je eigenlijk jezelf af. Heb je daar weleens over nagedacht? Grenzen aangeven kun je ook zien als een uiting van zelfliefde. Wanneer je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf.

 

Hieronder volgen enkele tips om te leren ‘nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven. Houd er wel rekening mee dat het tijd nodig heeft. Wanneer jij nooit hebt geleerd om je eigen grenzen aan te geven, kan het zowel voor jou als voor de ander een grote verandering zijn die eerst even moet inslijten. Het kan voor anderen als een donderslag bij heldere hemel komen, wanneer ze ineens ‘nee’ horen. En dit kan natuurlijk zorgen voor pijnlijke gesprekken. Maar houd vol en blijf je eigen grenzen bewaken.

    4 tips om te leren 'nee' te zeggen

    1. Wat vind jij belangrijk?

    In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je weet wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je waarden zijn. Zorg ervoor dat je jezelf beter leert kennen en dat je je eigenwaarde terugkrijgt.

     

    1. Praat over je gevoelens

    Wees eerlijk over de dingen die jij belangrijk vindt. Geef aan waar je behoefte aan hebt of wat je lastig of moeilijk vindt. Praat over de grenzen die voor jou belangrijk zijn en waarom dit beter is voor jouw welzijn. Vraag ook of dit voor de ander duidelijk is. Het kan namelijk soms lastig zijn om oude, vastgeroeste patronen te doorbreken. Verwacht ook niet dat de ander je meteen begrijpt. Dit heeft tijd nodig.

     

    1. Wat kost jou energie?

    Het kan nuttig zijn om een lijstje te maken van de dingen die jou energie kosten. Wat zijn jouw energievreters? Misschien zijn dit bepaalde personen, toxische relaties, taken op je werk of omstandigheden. Wees eerlijk naar jezelf. Is het nodig om hier energie in te blijven stoppen? Probeer afstand te nemen en je te richten op de dingen en personen die je energie geven.

     

    4.  Wat geeft jou energie?

    Ook het ontdekken van jouw energiegevers is een belangrijk proces. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Wat de ene persoon veel energie geeft, kan de ander juist veel energie kosten. Door je bewust te worden van je energiegevers, kom je erachter wat je zélf graag wilt.

    Wat heb je nodig om je grenzen aan te geven?

    Veel mensen vinden het lastig om grenzen aan te geven, omdat ze bang zijn voor afwijzing. Deze angst voor afwijzing komt ergens vandaan en het kan nuttig zijn om dat eerst te onderzoeken. Misschien zijn dit ervaringen uit het verleden of een gebrek aan zelfvertrouwen. Wanneer je jezelf en je gedrag beter begrijpt, zal het makkelijker zijn om voor jezelf op te komen.

     

    Wanneer je jezelf beter begrijpt en weet wat jouw waarden zijn, is het makkelijker om je eigen leven te leiden. Mensen doen vaak dingen omdat ze denken dat het van ze verwacht wordt. Maar je hoeft niet het leven van iemand anders te leven. Werk dus aan je eigenwaarde!

     

    Zorg goed voor jezelf, leer om hulp te vragen en durf los te laten. Door ‘nee’ te zeggen, kies je ervoor dat iets of iemand niet meer in je leven is. Loslaten en keuzes maken is ook een vorm van nee zeggen.

    Moeite met ‘nee’ zeggen? Dit zijn de gevolgen

    Wanneer je duidelijk je grenzen gaat aangeven, kan het zijn dat je iemand of iets kwijtraakt. Maar soms is dit juist goed. Anders raak je misschien jezelf wel kwijt. Daarbij komt dat als je altijd doet wat andere mensen willen, je dat veel stress kan opleveren. Je to-do lijst wordt steeds groter en je kunt overspannen raken of in een burn-out terecht komen. Op een gegeven moment is je limiet bereikt en dan barst de bom. Je wordt boos en gefrustreerd. Anderen begrijpen deze reactie dan vaak niet.

    “Regelmatig ervaar ik hoe het is om mijn grenzen aan te geven. Soms gaat het om kleine dingen. Bijvoorbeeld als ik een volle agenda heb en merk dat er te veel op mijn bordje komt te liggen. Ik merk nog steeds dat ik het lastig vind om dan toch nee te zeggen. Door schade en schande heb ik geleerd waar mijn grenzen liggen en naar mijn lichaam te luisteren. Dit in tegenstelling tot een paar jaar geleden. Ik was bang om afgewezen te worden. Nu weet ik dat als een relatie of vriendschap stevig genoeg is dat zeker niet gaat gebeuren. En weet ik inmiddels dat het belangrijk is om goed voor mezelf te zorgen. Sporten en wandelen in het bos bijvoorbeeld helpt me te ontspannen en van mijn hoofd weer in mijn lijf te komen. Door in verbinding te blijven met mezelf, kan ik ook in verbinding blijven met andere mensen" 

    Ben je een echte pleaser en wil je anderen niet teleurstellen? Vind jij het moeilijk om je eigen grenzen aan te geven? Ik hoop dat je met behulp van bovenstaande tips steeds beter nee kunt zeggen. Heb je toch nog wat hulp nodig? Laat het me weten want ik help je graag!