Drie oorzaken die ervoor zorgen dat jij teveel stress ervaart

Wat is de oorzaak van teveel stress en hoe voorkom je een burn-out?

Als je de controle verliest over bepaalde situaties in je leven gaat dit vaak gepaard met stress én angst. Angst is één van de symptomen van stress. Je maakt je zorgen, gaat piekeren en slaapt slecht. Je raakt dan oververmoeid.

Dit alles bij elkaar werkt verlammend en er komt niks meer uit je handen. Dan komt er een moment dat je denkt:  “Komt dit ooit nog goed?”

Gelukkig kan je er wat aan doen om weer een gezond stress niveau te bereiken en de controle over je leven terug te krijgen. In deze blog geef ik je wat tips.

Drie oorzaken die ervoor zorgen dat jij teveel stress ervaart

    1. Negatieve gedachten.

    Je bent nogal kritisch op jezelf en hebt last van negatieve gedachten.  Als het ware is er een innerlijk stemmetje wat steeds negatieve dingen over je zegt: “ je kan dit toch niet, je doet het niet goed ” enzovoort.  Dit stemmetje dat voortdurend van alles over je loopt te roepen noemen we de Innerlijke Criticus. Als deze sterk op de voorgrond staat kan dit erg destructief zijn voor je zelfbeeld. Je denkt dan: “ik kan toch niks, ik doe er niet toe”. Je gaat er niets eens meer aan beginnen. Vaak is deze niet alleen kritisch naar jezelf, maar ook naar anderen en je omgeving

     

    2. Perfectionisme.

    Als je iets doet wil jij het tot in de puntjes geregeld hebben. Je vindt het lastig om dingen uit handen te geven, omdat je dan niet zeker weet of het wel goed gedaan wordt. Dit leidt tot allerlei angsten. Faalangst is één van die angsten. Je moet alles heel goed doen uit angst dat je zult mislukken. Of uit angst om afgewezen te worden: “ als ik dit niet goed doe, worden ze kwaad op me en moeten ze me niet meer” denk je dan onbewust.

     

    3. Analytisch denken.

    Meerdere keren iets doorlezen of bestuderen om er maar zeker van te zijn dat je alles voor 100% goed hebt uitgezocht. Dit doe je om te voorkomen dat je iets over het hoofd hebt gezien of gemist. Je denkt dat je jezelf pas mag ontspannen als je de taak waar jij verantwoordelijk voor bent volledig hebt geanalyseerd. Als je dat niet hebt gedaan zou het wel eens verkeerd kunnen gaan door jouw onzorgvuldigheid en toedoen. Je voelt je over verantwoordelijk.

     

    Analytisch denken en perfectionisme zijn op zich heel goede en waardevolle eigenschappen. Ze helpen je om goed te kunnen presteren op de juiste momenten.

     

    Schiet je hierin door en nemen deze twee eigenschappen obsessieve vormen aan, dan kan dit ervoor zorgen dat je niet meer kunt genieten van de dingen die je doet en je veel stress en angstgevoelens bezorgen. 

    Wat is ervoor nodig om stress te verminderen? 

        • Allereerst is het belangrijk dat je jezelf bewust wordt van datgene waardoor jij stress ervaart.

         

        • Leer Zelfcompassie te ontwikkelen. Hoe je dat doet kan je hier lezen in mijn blog over zelfkritiek.

         

        • Heb vertrouwen in jezelf. Vaak weet je zelf het beste wat voor jou belangrijk en nodig is om weer gezond en gelukkig in het leven te staan.

         

        • Schroom niet om hier hulp bij te vragen van een familielid, collega, vriend of coach die je vertrouwt en waar je jezelf veilig bij voelt.

         

        Om de antwoorden op deze vragen in jezelf te vinden moet je natuurlijk wel eerst weten wat ervoor zorgt dat je die stress en angst ervaart. Meestal zijn dat bepaalde patronen waar jij sterk aan vast houdt , in de hoop de controle niet te verliezen.

        Wat je niet in de gaten hebt is dat deze patronen je juist verhinderen om weer een gezond en stress vrij leven te kunnen gaan leiden. De eerste stap hier naartoe is dat je je bewust wordt van deze patronen en ze gaat herkennen.

        De eerste stap naar een leven zonder stress

        Natuurlijk ervaart Iedereen wel eens stress. Dat is normaal en hoort bij het dagelijks leven. Vooral de manier waarop je op de stress situatie reageert maakt of je er op den duur last van krijgt, zowel psychisch als lichamelijk. De druk die je ervaart is niet altijd te vermijden.

         

        Wel kan je jezelf aanleren om beter met de stress om te gaan en het niveau van de stress terug te brengen, zodat je weer veerkrachtig en gezond in het leven kan gaan staan. 

        Soms lukt het niet dit probleem in je ééntje op te lossen en heb je daarbij iemand nodig. Ik kan je helpen om inzicht te krijgen in de patronen die bij jou stress veroorzaken en leren ermee om te gaan. Je gaat dan rust ervaren en krijg je weer ruimte om te genieten van de dingen die je doet. Neem gerust contact met mij op!