Illustratie: Lisa Tellekamp
Keuzes maken moeilijk? Tien tips om beter te leren kiezen
Keuzes maken: we doen het de hele dag. Wist je dat we gemiddeld op één dag zo’n 30.000 tot 40.000 keer een beslissing nemen? Het is natuurlijk fijn om iets te kiezen te hebben. Het kan voor een gevoel van vrijheid zorgen. Maar wanneer jij keuzes maken moeilijk vindt, kan dit aardig wat stress opleveren. In dit artikel geef ik je enkele tips zodat jij steeds beter en met een goed gevoel kunt leren kiezen.
Waarom kan ik geen keuzes maken?
Kiezen tussen hagelslag of kaas, een trui of een blouse, de auto of de fiets dat lukt ons over het algemeen nog wel. De gevolgen van deze beslissingen zijn dan ook niet heel groot. Maar wanneer we keuzes moeten maken rondom levensvragen dan wordt het een ander verhaal. De consequenties zijn groter en daarom ben je vaak bang om een verkeerde keuze te maken. Kiezen welke studie, kiezen tussen twee banen of kiezen tussen je relatie of een kinderwens… Keuzes maken, het is niet makkelijk.
Keuzes maken zorgt voor keuzestress. Je innerlijke criticus helpt vaak ook niet echt mee. Het is dat stemmetje dat aan je vraagt of je het wel zeker weet en of je hierdoor geen problemen gaat krijgen. Wat veel mensen dan doen is vluchtgedrag vertonen: niet kiezen omdat dat op dat moment het meest veilig voelt.
Voor mensen met faalangst of perfectionistisch gedrag is het nemen van beslissingen extra lastig. Zij stellen het maken van een keuze dan ook zo lang mogelijk uit. Ze blijven langer twijfelen en kunnen soms eindeloos alle mogelijke opties overdenken. Zelfs als ze eenmaal een keuze hebben gemaakt, blijven ze vaak twijfelen en piekeren.
Twijfelen op zich is helemaal niet erg. Het is juist goed om alle opties te onderzoeken en niet overhaast een beslissing te nemen. Maar wanneer je het twijfelen gebruikt als uitvlucht om niet te hoeven kiezen, kun je eeuwig blijven piekeren. En dat kost enorm veel energie.
Keuzes maken: waarom het zo belangrijk is
Sommige mensen blijven veel te lang in een slechte relatie of een verkeerde baan hangen. De stress die dit oplevert, kan uiteindelijk zorgen voor een burn-out. Veel mensen durven niet te kiezen omdat ze bang zijn om iets te verliezen of om anderen teleur te stellen. Maar weet je wat? Anderen denken vaak heel goed te weten wat goed is voor jou. Doen wat andere mensen van je verwachten, voelt veilig. Maar dan leef je niet je eigen leven en het maakt je meestal niet gelukkig.
Kiezen voor een andere baan of kiezen om te stoppen met je relatie kan op de korte termijn pijn veroorzaken. Op de lange termijn zorgt het echter vaak voor een gelukkiger leven. Door te kiezen, neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven.
Mijn eigen ervaring
Ik heb zelf op een gegeven moment ook voor mezelf een belangrijke keuze gemaakt. Na mijn burn-out heb ik ervoor gekozen om minder te gaan werken en ben toen aan een opleiding begonnen. Er waren mensen in mijn omgeving die het me afraadden, of vonden dat het geen goede beslissing was.
Natuurlijk vond ik het spannend om die stap te nemen. Ondanks dat ben ik het toch gaan doen. Door te oefenen en in het maken van kleine en grote keuzes, voelde ik me steeds zelfverzekerder. Dit blijf ik doen. Het is iets waar ik me steeds bewust van ben. Door het maken van keuzes leef ik steeds meer het leven wat echt bij me past.
Keuzes maken hoe doe je dat?
Maar hoe doe je dat nou, keuzes maken? Kiezen is verliezen, hoor je regelmatig. En dat is natuurlijk ook zo. Doordat je kiest voor het een, verlies je het andere. Vaak zijn we alleen maar bezig met de dingen die we verliezen, maar probeer je eens te richten op de positieve kanten van jouw keuze. Hoe gaat dit jouw leven in positieve zin veranderen?
Besef ook dat je altijd een keuze hebt. Je hebt natuurlijk niet altijd invloed op de dingen die gebeuren, maar je kunt wel kiezen hoe je daarmee omgaat. Kiezen gaat makkelijker wanneer je je eigen keuzes accepteert. Leer te leven met de keuzes die je maakt en besef dat niet alle keuzes definitief hoeven te zijn. Je kunt altijd weer opnieuw kiezen.
Kies voor jezelf en maak keuzes die bij jou passen. Laat je niet meer beïnvloeden door anderen. Geloof me, dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. Vraag jezelf af of de keuze bijdraagt aan jouw geluk en aan het vervullen van jouw waarden. Wanneer je kiest vanuit je hart dan zit je altijd goed. En wees een beetje lief voor jezelf. Je maakt altijd de beste keus die je op dát moment kunt maken, met alle kennis en ervaring dit je op dat moment hebt.
Wanneer je een keuze wilt maken met je hart dan helpt het vaak om de natuur in te gaan. Maak een wandeling, neem even afstand van alles en maak je hoofd leeg. Je zult merken dat je gevoel dan vanzelf naar boven komt. Tijdens mijn wandelcoaching kom je echt even tot rust en kun je beter beslissingen nemen.
Ik zet alle tips nog even duidelijk voor je op een rij:
- Richt je op de positieve kanten van jouw keuze
- Besef dat je altijd een keuze hebt
- Accepteer je eigen keuzes
- Weet dat je altijd opnieuw kunt kiezen en bijsturen
- Maak keuzes die passen bij jouw waarden
- Kies vanuit je hart en luister naar je buikgevoel
- Neem even afstand en maak een wandeling
- Probeer eens te kiezen zonder erbij na te denken
- Stel je innerlijke criticus gerust en zet de stap
- Heb vertrouwen in jezelf. Volg je hart en kies voor jouw geluk.
Heb jij moeite met keuzes maken? Heb je last van keuzestress en ben jij een eeuwige twijfelaar? Met bovenstaande tips gaat het je zeker lukken om steeds beter en met een goed gevoel je eigen keuzes te maken. Heb je toch nog wat hulp nodig? Laat het me weten want ik help je graag!