Waarom het kennen van je zielsverlangen zo belangrijk is

Waarom het kennen van je zielsverlangen zo belangrijk is

Illustratie: Lisa Tellekamp

Waarom het kennen van je zielsverlangen zo belangrijk is

Verlangen betekent letterlijk ‘iets heel graag willen’, ‘grote behoefte hebben aan iets’ of ‘heel graag willen dat iets gebeurt’. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te weten wat je zielsverlangen is? Wanneer je jouw blijvende verlangens kent en herkent, kan dit bijdragen aan een gelukkiger leven. Ik heb het hier over je diepste verlangens, jouw passie. Deze verlangens gaan over jouw toekomst en over jouw diepste dromen. Graag deel ik mijn kijk op dit onderwerp. Het kan je leven in een heel nieuw daglicht zetten!

Wat is jouw zielsverlangen?

Verlangen is dus een krachtige energie naar een gelukkiger leven. We kunnen eigenlijk niet zonder verlangen. Het geeft betekenis aan je leven, richting en levensvreugde. Maar hoe weet je nu wat jouw zielsverlangen is? Het is in ieder geval niet het vluchtige en oppervlakkige verlangen zoals het hebben van meer geld of meer tijd. Jouw zielsverlangen hoort bij jouw levensmissie. Het is iets wat je heel graag wilt. Het is de drijvende kracht om iets te bereiken.

Wanneer je je diepste verlangen kunt verwezenlijken, haal je daar veel plezier en voldoening uit. Het is iets waar je goed in bent en iets wat je heel graag doet. Het is dat waarmee jij je onderscheidt van anderen. Wat jou uniek maakt als persoon. Je hebt het gevoel dat je iets zinvols doet en op deze manier een bijdrage levert aan de wereld. Het is belangrijk dat je je verlangens durft uit te spreken. En dat je je niet alleen maar aanpast aan de wensen van anderen. Je wordt dan de best mogelijke versie van jezelf.

Verlangen komt voort uit je kernwaarden

Het is dus de kunst om je eigen pad te volgen. Om te leven volgens jouw persoonlijke waarden en niet naar de waarden van anderen. Jouw kernwaarden zijn de overtuigingen die jouw leven betekenis geven. Als je weet wat jouw kernwaarden zijn, kun je richting geven aan je leven. Het helpt om prioriteiten te stellen.

Het is niet makkelijk om te bepalen wat jij waardevol vindt. Er wordt ons continu verteld wat we belangrijk zouden moeten vinden. Vanuit onze cultuur, tijdens onze opvoeding en in reclameboodschappen. We kiezen vaak een pad waarvan het ons verteld is dat het ons gelukkig maakt. En we kijken vaak naar wat andere mensen doen. Ons verlangen wordt in deze tijd ook gestuurd door social media. Maar wat wil je nu eigenlijk zelf?

Wat zijn jouw kernwaarden?

Je zielsverlangen komt voort uit je kernwaarden. Door trouw te zijn aan je eigen waarden, kun je prioriteiten stellen. Voorbeelden van kernwaarden zijn eerlijkheid, gezondheid, vertrouwen, zorgzaamheid, toewijding, vriendschap, vrijheid, groei, individualiteit, creativiteit, goede relaties, onbaatzuchtigheid, geloof, daadkracht en avontuur. Het zijn de overtuigingen die ervoor zorgen wat je in je leven doet en waarom je dat doet.

Dus stel jezelf de vraag wat jij diep van binnen belangrijk vindt. Waar je blij van wordt en wat je echt de moeite waard vindt. Als je dit weet, kun je vol vertrouwen gaan leven naar je waarden. Elke keus die je vervolgens maakt, geeft je de kans om de persoon te zijn die je wilt zijn. En de kans om je eigen pad te volgen.

Het volgen van je eigen pad is echter geen garantie voor een gelukkig en probleemloos leven. We komen allemaal voor moeilijke keuzes te staan. Een herkenbaar dilemma is het kiezen tussen werk en je gezin. Het zijn twee waarden die je allebei even belangrijk kunt vinden. Bedenk dan dat geen enkele keus goed is of fout.

Ik worstel zelf ook vaak met het creëren van balans tussen werk en privé. Maar ik weet ook dat ik volledig toegewijd kan zijn aan beide waarden. Door tegen mezelf te zeggen dat ik zowel een toegewijde ouder als een betrouwbare werknemer kan zijn, ervaar ik dit niet langer als een conflict. De hoeveelheid tijd die ik besteed aan mijn werk en aan mijn gezin geeft niet aan hoe belangrijk het voor me is. De kwaliteit die ik erin stop wel.

Leven vanuit verlangen

Ik sta regelmatig stil bij wat ik zelf echt wil in mijn leven. Waar ik echt naar verlang en wie ik wil zijn voor anderen. Vervolgens ga ik kijken wat ik daarvoor nodig heb. Ik weet nu dat wanneer ik dicht bij mijn kernwaarden blijf, mijn leven betekenis heeft. Wat er ook gebeurt.

Weet jij wat jouw kernwaarden zijn? Is er een bepaald zielsverlangen wat jou in beweging zet? Vind je het lastig om hierover na te denken? Als burn-out coach, lifecoach en wandelcoach kan ik jou hierbij ondersteunen. Ik help je om te luisteren naar jouw zielsverlangen. 

Je las een blogartikel van devierlindencoaching. De website van Dorien Bastiaans van Coachpraktijk De Vier Linden. Leuk dat je op mijn website bent!