Heb je ooit gemerkt dat je een vrije dag hebt, en toch de neiging om je werkmails te checken of bereikbaar te blijven voor dringende werkvragen? Voor veel werkenden is dit een herkenbaar scenario. Het gevoel altijd “aan” te staan, kan schadelijk zijn voor je gezondheid en zelfs leiden tot burn-out klachten. In deze blog bespreek ik hoe constant bereikbaar zijn en overmatig gebruik van sociale media bijdraagt aan burn-out symptomen en geef ik je praktische tips om digitale prikkels te verminderen.
Altijd bereikbaar: De digitale overbelasting die veel mensen raakt
Voor velen is de druk om altijd beschikbaar te zijn een realiteit. Hoewel dit misschien lijkt op toewijding aan je werk, kan het uiteindelijk leiden tot chronische stress of ernstige burn-out klachten.
Het probleem ontstaat vooral wanneer deze constante druk om snel te moeten reageren de overhand krijgt en je privéleven begint te domineren.
Een gezonde werk-privébalans is belangrijk voor je welzijn. Door de beschikbaarheid van digitale technologie vervagen de grenzen tussen werk- en privétijd steeds meer, waardoor je niet meer goed tot rust komt en overbelast raakt.
Opvallend* is dat juist werkenden in de leeftijd tussen 25 en 34 jaar bijzonder kwetsbaar zijn voor burn-out klachten door digitale overbelasting.
Hoe komt dat? Deze jongere generatie is opgegroeid in een tijdperk waarin sociale media, smartphones niet weg te denken is en constante bereikbaarheid de norm is geworden. Dit altijd "aan" staan gecombineerd met hoge prestatiedruk en ambities kan zorgen voor teveel stress met mogelijk een burn-out als gevolg.
*(bron: NEA-enquête van TNO, dr. N. Wiezer, e.a. & CBS)
Werk-privé balans: wat wil jij meer ruimte geven in je leven?
Herken je jezelf hierin? Welke ideeën, dromen, verlangens heb jij die onbenut blijven door je constante beschikbaarheid? Ervaar jij hierdoor veel stress? Neem dan eens de tijd om te reflecteren en stappen te ondernemen voor een gezondere balans tussen werk en privé. Wat wil je echt, en wat wil je meer ruimte gaan geven in jouw leven?
Heb jij het gevoel dat je altijd aan staat? Zo verminder je stress
1. Rust
Wanneer je het gevoel hebt dat je voortdurend moet reageren op werkgerelateerde berichten, zelfs buiten werktijd, belemmert dit je vrijheid en kan je niet goed tot rust komen. Deze rust is juist belangrijk om weer op te laden en helpt je te voorkomen dat je burn-out raakt. Net als je telefoon moet jij jezelf ook regelmatig opladen. Als je deze constant gebruikt raakt de batterij snel leeg. Klinkt logisch toch?
2. Werkautonomie
Altijd bereikbaar moeten zijn is een ongeschreven regel waarvan je bent gaan geloven dat het de normaalste zaak van de wereld is. Maar ga eens bij jezelf na of dat voor jou ook zo voelt en wat het met je doet. Voelt het als een eigen keuze of vindt je dat je moet voldoen aan de norm? Bepaal zelf waar jouw grens ligt. Zelf kunnen bepalen hoe en wanneer je werkt, oftewel werkautonomie, is een sleutel tot het verminderen van deze werkstress.
Digitale detox: 7 tips voor een gezondere balans
Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Hier zijn enkele haalbare tips voor op het werk en thuis:
Tips voor het werk:
- Neem Actieve Pauzes: Maak tijdens je lunchpauze een wandeling of doe een activiteit die je leuk vindt. Fysiek loskomen van je werk helpt mentaal ontkoppelen.
- Ontkoppel Actief na Werk: Maak een bewuste keuze om na je werk niet meteen je werkmails te checken. Doe iets waar je van geniet, zoals sporten, lezen of tijd doorbrengen met vrienden en familie.
- Communiceer Duidelijk: Stel duidelijke grenzen voor bereikbaarheid buiten werktijden. Dit kan helpen om de verwachtingen te managen en stress te verminderen.
Nog enkele tips voor thuis:
- Plan Schermvrije Momenten: Reserveer bijvoorbeeld de avonduren voor activiteiten zonder scherm, zoals lezen of een hobby uitoefenen.
- Dag Beginnen en Eindigen Zonder Scherm: Vermijd het gebruik van je telefoon direct na het wakker worden en voor het slapengaan.
- Neem Digitale Pauzes: Plan regelmatige pauzes weg van je scherm om jezelf op te laden.
- Notificaties Uitschakelen: Schakel pop-up meldingen uit om afleiding te voorkomen.
Zet je scherm wat vaker uit : voel jij de voordelen al?
Digitale overbelasting en de constante druk om altijd beschikbaar te zijn, kunnen ernstige gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gezondheid. Als je deze stress signalen negeert kan dit uiteindelijk resulteren in burn-out. Door bovenstaande tips, bewuster om te gaan met je schermtijd en kleine haalbare stappen te nemen, kun je digitale stress verminderen en een gezondere balans vinden tussen werk en privé. Neem de regie over jouw bereikbaarheid, zet je scherm wat vaker uit en ervaar wat de rust en de vrijgekomen tijd je te bieden heeft.
Wil jij altijd voldoen aan de regels en verwachtingen van anderen? Verlies je daardoor uit het oog wat je nu eigenlijk zelf belangrijk vindt? Wil je hier verandering in, neem dan contact met mij op. Ik help je graag om weer regie te krijgen over je eigen leven.