Mom guilt: wordt jouw eeuwige schuldgevoel de baas

Het ochtendritueel

Elke ochtend begint jouw dag met een achtbaan van emoties. Terwijl je je kinderen wakker maakt, hun ontbijt klaarmaakt en hen helpt met aankleden, voel je een knagend gevoel van schuld opkomen. Het is de wetenschap dat je over een paar uur, wanneer je hen afzet bij de opvang, je werkdag zal beginnen en hen achterlaat. Dit gevoel, beter bekend als "mom guilt", is een constante metgezel in het leven van veel jonge werkende moeders.

Wat is Mom guilt?

Herken je dat gevoel dat je niet genoeg tijd met je kinderen doorbrengt of dat je niet aan de verwachtingen van perfect ouderschap voldoet? Dat is wat we "Mom Guilt" noemen. Dit schuldgevoel kan variëren van spijt over gemiste speciale momenten tot zorgen over de emotionele impact van jouw afwezigheid op je kinderen.

Dit schuldgevoel kan verschillende oorzaken hebben:

  • Maatschappelijke Druk: Er is een sterke maatschappelijke verwachting dat moeders altijd beschikbaar zijn voor hun kinderen. Dit kan een enorme last zijn om te dragen.
  • Social Media: De perfecte plaatjes van moeders die alles onder controle lijken te hebben, kunnen je het gevoel geven dat je tekortschiet.
  • Interne Verwachtingen: De eigen overtuiging dat je als moeder altijd alles moet kunnen en perfect moet zijn, kan een grote bron van mom guilt zijn.

Iedere moeder voelt zich weleens zo. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat het oké is om imperfect te zijn.

Drie bronnen van schuldgevoel

1. Balanceren op het slappe koord

Het is een delicate balans tussen werk en gezin. Aan de ene kant wil je een succesvolle carrière opbouwen, een voorbeeld zijn voor je kinderen en bijdragen aan het gezinsinkomen. Aan de andere kant wil je geen kostbare momenten missen, zoals de eerste stapjes, schoolvoorstellingen en simpele knuffels op de bank. De maatschappelijke druk om alles perfect te doen, maakt het er niet gemakkelijker op.

2. De onzichtbare strijd

Veel mensen zien de fysieke uitdagingen van het ouderschap: slapeloze nachten, eindeloze luiers en onophoudelijk opruimen. Maar de mentale en emotionele belasting van mom guilt is vaak onzichtbaar. Elke keer dat je je kinderen moet achterlaten, vraag je je af of je de juiste keuze maakt. Ben je egoïstisch omdat je je carrière najaagt? Doe je genoeg voor je kinderen? Zullen ze je later verwijten dat je er niet altijd was?

3. Werk en Moederschap: geen wedstrijd

Het gaat niet om perfectie. Er zijn dagen waarop je het gevoel hebt dat je faalt in beide rollen - als moeder en als werknemer. Maar probeer jezelf te herinneren dat je je best doet. Het is belangrijk om te erkennen dat werk en moederschap geen wedstrijd zijn. Ze kunnen elkaar aanvullen, en je werk geeft je ook de kans om jezelf te ontwikkelen, wat jou en uiteindelijk ook je kinderen ten goede komt.

Wat kun je doen aan Mom guilt?

  • Zoek Steun: Praat met andere moeders die dezelfde ervaringen delen. Het helpt om te weten dat je niet alleen bent in dit gevecht.
  • Zelfzorg: Neem tijd voor jezelf. Of het nu gaat om sporten, lezen of gewoon een wandeling maken - deze momenten van zelfzorg helpen je om op te laden en beter om te gaan met de dagelijkse stress.
  • Stel Realistische Verwachtingen: Je hoeft niet perfect te zijn. Het is oké om fouten te maken en daarvan te leren.

Erken je gevoelens

Erken je gevoelens. Als je mom guilt negeert, kan dit leiden tot:

  • Burnout: Het voortdurend proberen te voldoen aan onrealistische verwachtingen kan leiden tot fysieke en mentale uitputting.
  • Relatieproblemen: De stress en schuldgevoelens kunnen een negatieve invloed hebben op je relaties, zowel met je partner als met je kinderen.
  • Verminderde Zelfwaardering: Voortdurend gevoel van falen kan je zelfvertrouwen en zelfwaardering ondermijnen.

Conclusie

Mom guilt is een veelvoorkomend gevoel onder jonge werkende moeders, maar het hoeft jouw leven niet te bepalen. Door steun te zoeken, goed voor jezelf te zorgen, en te accepteren dat je niet perfect hoeft te zijn, kun je een balans vinden tussen werk en moederschap. Uiteindelijk draait het erom dat je op een gezonde en gelukkige manier aanwezig bent voor je kinderen, waardoor ze zien dat liefde en toewijding op verschillende manieren kunnen worden getoond.

Jouw weg naar Balans en Rust

Voel jij je voortdurend schuldig en verlang je naar een leven waarin je vol vertrouwen en met plezier zowel moeder als professional bent?  Als coach kan ik je begeleiden bij het vinden van een gezonde balans tussen werk en gezin, waardoor je meer rust en voldoening in je leven ervaart.